Handleiding

  1. Inleiding

Dit handboek wordt door Hippisch Centrum De Lange Linschoten (HCDLL) verstrekt aan ieder lid van de vereniging. De huisregels die hierin beschreven staan zijn voor iedereen van toepassing die op het terrein van HCDLL is. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met plezier en op een veilige wijze kan paardrijden en goed met onze dieren omgaat. Als er iets in dit handboek niet duidelijk is kan er verduidelijking gevraagd worden aan Liza. Aan ouders/verzorgers het verzoek om onze regels met hun kind(eren) door te nemen.

 

  1. Lessen

Als betalend lid van de vereniging kun je lessen volgen bij HCDLL. Zowel groeps- als privélessen. Deelnemen aan deze lessen gaat altijd via Liza. Ben je ziek of kun je een dag niet? Laat het dan 24 uur voor aanvang van een les weten.

Bij een te late afmelding wordt een volledige les in rekening gebracht. Indien een les wordt afgelast door HCDLL dan zal Liza dit per sms/app laten weten. In overleg zal deze les dan ingehaald kunnen worden.

Wij verwachten dat je 30 min voor aanvang van de les aanwezig bent om je paard/pony te poetsen en de hoeven uit te krabben. Zo kan er in alle rust gestart worden met de les. Iedereen stapt op via het krukje. Hier zijn geen uitzondering in!

De paarden en pony’s worden door Liza ingedeeld voor de les. Deze indeling hangt op het bord tegenover de poetsplaats. Onderling wisselen van de paarden is niet toegestaan. Er is de mogelijkheid om op de lijst achter je eigen naam een voorkeurspaard/pony op te geven voor de volgende les. Dit is geen garantie!

Iedere ruiter is verplicht om te rijden met een goedgekeurde veiligheidshelm en passend schoeisel (rijlaarzen/jodhpurs & chaps). Voor de eerste proefles is een cap eventueel te leen.

Tijdens zomervakantie zijn er geen lessen tijdens de andere vakanties wel. In overleg kan er in de zomervakantie vrij gereden worden (zie punt 6).

 

  1. Onze paarden en pony’s

Alle paarden en pony’s zijn eigendom van HCDLL. Het is niet toegestaan om deze op eigen initiatief mee te nemen, te voeren, te scheren, te poetsen of te knippen. Dit mag alleen in overleg en na akkoord van Liza. De paarden Cassablanca, Kiekeboe en DJ Rockstar zijn privé eigendom van de Familie Janmaat en zijn niet voor de manegeruiters. Ieder manegepaard heeft zijn eigen halster, zadel, sjabrak en hoofdstel.

Sjabrakken heeft ieder paard of pony zelf. In overleg met Liza mag er met een eigen sjabrak gereden worden. Let er dan wel op dat je paard/pony niet in de volgende les loopt. Om het voor de paarden niet te verwarrend te maken zal er niet gewisseld worden met sjabrakken na de les of tijdens een wedstrijd.

Hoofdstellen zijn voor iedere paard/pony op maat gemaakt. In overleg met Liza mag er met een eigen hoofdstel gereden worden. Dit mag alleen als er exact hetzelfde bit in zit als in het hoofdstel van de manege. Het is niet toegestaan om het bit te wisselen vanuit het manegehoofdstel. Ook hier geldt dat er niet gewisseld zal worden tussen de lessen door of tijdens een wedstrijd

Zadels zijn uniek per paard. Deze mogen nooit zomaar verwisseld worden.

Beenbescherming heeft niet onze voorkeur. In sommige gevallen is dit toegestaan en dan na een controle van Liza. De instructie heeft altijd het recht om beenbescherming te laten verwijderen zonder opgaaf van reden. Beenbescherming mag alleen gebruikt worden door rijdende leden die zelf 18+ zijn. Het is de eigen verantwoording om deze na de les af te doen bij je paard. Vergeet je dit, dan mag er daarna niet meer met beenbescherming gereden worden.

Sommige paarden moeten met beenbescherming gereden worden. Welke paarden dit zijn staat aangegeven bij de zadels. Dit geldt ook voor de paarden/pony’s die met een gelpad of bontje gereden moeten worden.

In alle gevallen blijft de regel: Loopt het paard twee lessen achter elkaar zal er niet gewisseld worden van een hoofdstel, sjabrak of beenbescherming. Kijk dus altijd even goed op de indeling voordat je gaat opzadelen.

In overleg met de instructie mag er met een zweep en/of sporen gereden worden. Dit is afhankelijk van de ruiter en het paard.

 

  1. Instructie

Behalve Liza kunnen de lessen ook gegeven worden door een andere instructie. Deze zijn uiteraard ook gediplomeerd. Het kan zijn dat de lessen dan anders zijn dat je gewend bent. Mocht je een tip of suggestie hebben met betrekking tot de instructie stuur dit dan per voorkeur per email naar infot@hcdelangelinschoten.nl. Gelieve dit niet tijdens de les te bespreken want dan gaat het van de lestijd van de andere ruiters af.

 

  1. Leasen

Enkele paarden en pony’s kunnen bij HCDLL geleased worden. Om een paard/pony te kunnen leasen ben je verplicht om rijdend lid te zijn van HCDLL en moet er minimaal 1 (groeps) les per week gevolgd worden. Het paard blijft tijdens het leasen altijd eigendom van HCDLL en zal ook ingezet worden tijdens de reguliere manegelessen. Het paard of de pony mag het terrein van HCDLL niet verlaten zonder toestemming van Liza en mag niet gereden worden door derden.

I.v.m. de indeling van de lessen is een minimale leasetermijn van 3 maanden en een opzegtermijn van 1 maand van toepassing. Het aantal dagen per week en de kosten voor het leasen van een paard of pony gaat in overleg met Liza.

 

  1. Gewichtslimiet ruiter

Omdat wij zuinig zijn op onze paarden en pony’s heeft HCDLL het recht om ruiters te weigeren of het lidmaatschap op te zeggen op basis van de ervaring in combinatie met het gewicht. Het gemiddelde maximale draaggewicht voor de paarden is 90kg. Gezamenlijk met Liza zal er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.

  

  1. Vrij rijden

Voor gevorderde ruiters is er de mogelijkheid om vrij te rijden. Dit gaat altijd in overleg met Liza. Voor vrij rijden gelden de volgende regels

– Er mag max.1 uur vrij gereden op de manege in de binnen- of buitenbak

– Altijd opstappen met het krukje

– Er wordt alleen gereden op het paard dat afgesproken is met Liza

– Alleen leden van HCDLL mogen vrij rijden

– Er wordt altijd met cap gereden

– Er mag niet gesprongen worden

– Er mogen geen andere mensen op het paard of de pony (ook niet om uit te stappen)

– Het is niet toegestaan om balkjes, pionnen etc. te gebruiken

– Er mag niet gereden worden met hulp of bijzetteugels

– Er mag niet gecrost worden

– Mest je paard dan stap je af en ruim je dit direct op in de daarvoor bestemde bakken

– De poetsplaats dient helemaal schoon achter gelaten te worden

– Ben je alleen aan het rijden zorg er dan voor dat je je mobiel bij je hebt

Zorg voor een goede warming up en goede cooling down van het paard (minimaal 10 minuten instappen en 10 minuten uitstappen). Als het erg warm of koud is verwachten we van je dat je je rit daarop aanpast.

 

  1. Wedstrijden

Regelmatig organiseren wij FNRS en KNHS wedstrijden waaraan je mee kunt doen. Van te voren zullen wij via sociale media en op het bord bij de kantine laten weten op welke dag de wedstrijd zal plaatsvinden. Per paard/pony kunnen 3 ruiters als voorkeur voor dit paard zichzelf aanmelden. Aanmelden gaat via het inschrijfformulier op het bord. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen een fris paard heeft. Liza zal uiteindelijk bekijken wie het beste op welk paard/pony past.

Zorg ervoor dat je op de wedstrijddag op tijd aanwezig bent zodat je (eventueel met elkaar) je paard of pony gereed kunt maken. Witte sjabrakken zijn aanwezig op stal. Tijdens een wedstrijd mag er met een eigen hoofdstel/sjabrak gereden worden nadat je deze hebt laten controleren door Liza. Komen jullie er onderling niet uit met welk hoofdstel of sjabrak er gereden gaat worden dan worden de spullen van de manege gebruikt. Er zal tussentijds niets gewisseld worden. Houdt hier rekening mee.

Je dient zelf te zorgen voor wedstrijdkleding en een voorlezer. Wij vinden het erg belangrijk dat iedereen plezier heeft aan het rijden van een wedstrijd, vergeet daarom niet om je clubgenoten aan te moedigen of te helpen! Wij verwachten dat bezoekers en eventuele helpers ook met respect de andere leden behandelen.

 

  1. De kantine en toiletten

We beschikken over een mooie kantine waar ook eten en drinken gekocht kan worden. De prijslijst ligt op de bar. Mocht er niemand aanwezig zijn achter de bar vraag dan aan de instructie of zij je kunnen helpen. Er zijn twee toiletten beschikbaar waarvan eentje speciaal voor minder validen. Mocht er iets niet in orde zijn geef dit dan a.u.b. direct door aan de instructie. Ruim bij het verlaten van de kantine zelf je spullen op.

 

  1. De stal

Ieder paard/pony heeft zijn eigen stal met naambord. Voor het verlaten van de stal krab je de hoeven uit en doe je het paard/pony zijn halster om. Loopt het paard veel stro uit de stal veeg dit dan weer even terug in de stal. Na de les zet je het paard weer terug in zijn eigen stal en hang je het halster met het halstertouw aan het haakje bij de deur.

 

  1. De poetsplaats

We beschikken over drie paardenpoetsplaatsen. De paarden worden aan beide kanten vast gezet aan hun halster. Mocht een paard mesten ruim dit dan op in de daarvoor bestemde bakken. Nadat je je paard gepoetst/gewassen hebt zorg je ervoor dat de poetsplaats weer helemaal schoon is en ruim je je spullen op. Voor het behoud van de paarden/ pony’s mogen deze niet gekeerd worden op de poetsplaats zelf (dus tussen de wanden).

Sta je met meerdere mensen op de poetsplaats hang dan je zadel en hoofdstel niet over de wanden of palen maar laat dit in de zadelkamer hangen totdat je gaat opzadelen.

 

  1. De zadelkamer

Ieder paard of pony heeft een eigen zadel met sjabrak en hoofdstel. Deze hangen op de steun bij de foto en de naam van het paard. Na het rijden worden de neusriem en de keelriem los gemaakt. Het bit wordt afgespoeld en schoongemaakt met de spons en vervolgens aan het haakje onder het zadel gehangen.

Van het zadel wordt de singel los gemaakt en de beugels opgestoken. De sjabrak wordt met de natte kant naar boven op het zadel gelegd. Aan de binnenkant van de deur van de zadelkamer hangt een voorbeeld hoe je je spullen moet opruimen.

 

  1. De rijbakken

Er kan gereden worden in de binnen- en buitenbak (let op: er kan niet in de binnenbak gereden worden als er een paardencoachsessie aan de gang is). In de bak gelden de algemene rijbaan regels. Als je opstapt maak je altijd gebruik van het opstapje. Bij voorkeur staat deze buiten de bak. Mest je paard buiten de reguliere les dan ruim je dit direct zelf op. Tijdens de lessen ruimt de instructie dit op. Vriendelijk verzoek om niet door de mest heen te rijden, dit voor het behoud van de bodem.

 

  1. Paddock, stapmolen, mesthoop en strozolder

HCDLL beschikt over een stapmolen en diverse paddocks. De paarden en pony’s komen hier dagelijks in. Het is voor leden niet toegestaan paarden of pony’s hierin te zetten of ze er zomaar uit te halen. Staat je paard of pony nog in paddock of stapmolen voor je les vraag dan even aan de instructie of zij je willen helpen om hem hieruit te halen.

Zowel de mesthoop als de strozolder mogen niet betreden worden.

 

  1. De weilanden

In de zomer staan de paarden in groepen buiten. Voornamelijk is dit de groep ruinen en de groep merries (op een kleine uitzondering na). Haal je een paard/pony uit het land zorg er dan voor dat je het hek weer goed sluit. Zet je paard nooit vast aan het hek! Kinderen onder de 12 jaar mogen niet een paard of pony uit het land halen!

Na het rijden zet je je paard terug in het weiland waar hij/zij vandaan kwam. Er mag in de weilanden niet gecrost worden met de paarden.

Mocht het niet lukken om alleen een paard uit het weiland te halen vraag dan of iemand je wil helpen.

 

  1. Kluisjes

Er zijn kluisjes beschikbaar om te huren. Als deze allemaal verhuurd zijn kun je op een wachtlijst gezet worden voor een kluis. Bewaar snoepjes en andere etenswaren in een afgesloten blik o.i.d. om ongedierte te voorkomen. Bewaar je dekjes of dekens in de kluis zorg er dan wel voor dat deze regelmatig thuis gewassen worden.

 

  1. Paardencoaching

Op sommige dagen vinden er paardencoachsessies plaats op HCDLL door Ultreia coaching. Dit gebeurt over het algemeen in de binnenbak. Tijdens deze sessies kan er geen gebruik gemaakt worden van de binnenbak i.v.m. de privacy van de cliënt. Als je iets uit je kluisje wil halen of om een andere reden langs de binnenbak loopt, doe dit dan stil en snel zodat de sessie niet wordt verstoord.

 

  1. Parkeren

Parkeer auto’s op de daarvoor bestemde plekken. Laat op- en afritten vrij en vergeet niet het hek te sluiten.

 

  1. Ponykampen

In de zomermaanden zijn er ponykampen. Deze zijn toegankelijk voor kinderen met een eigen paard of pony maar ook voor de manegekinderen. Aanmelden voor deze ponykampen kan via het inschrijfformulier op de website zodra de weken bekend zijn. Let op, vol=vol! Dus vergeet niet je op tijd aan te melden. Tijdens de ponykampen mag er een voorkeurspaard/pony opgegeven worden. Hier kan niet altijd rekening mee gehouden worden. Wil je met een groep in dezelfde week? Geef dit dan zo snel mogelijk aan.

 

  1. Vrijheidsdressuur

Het is niet toegestaan om de paarden vrijheidsdressuur kunstjes aan te leren. Dit kan voor de paarden verwarrend zijn omdat iedereen het op een andere manier aanleert. Voor de veiligheid van mens en dier is dit dus niet toegestaan.

 

  1. De carrouselgroep

Er is een carrouselgroep op HCDLL met volwassenen. Lijkt het je leuk om mee te rijden? Vraag dan aan Liza meer informatie hierover. De indeling van de paarden voor deze groep wordt door Liza gedaan. Er mag uiteraard een voorkeurpaard aangeven worden waar wij rekening mee proberen te houden.

 

  1. Springlessen

Iedere maand worden er springlessen georganiseerd. Er zijn twee groepen met verschillende hoogtes in de sprongen. In overleg met Liza zal bepaald worden in welke groep er mee gesprongen mag worden. De indeling van de paarden voor deze les wordt door Liza gemaakt. Deze lessen zullen aangekondigd worden op het bord naast de kantine en op de sociale media. Vergeet niet om je tijdig aan te melden, vol = vol!

 

  1. Kinderfeestjes Er is de mogelijkheid om een kinderfeestje te geven op HCDLL. Een leuke manier om uw kind en vriendjes en vriendinnetjes kennis te laten maken met paardrijden! Afspraken hierover zijn te maken met Liza.

 

  1. Speciale activiteiten

Op HCDLL worden ook regelmatig speciale activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan poetslessen voor de ouders, pony plezierdagen, sinterklaasvieringen etc. Deze activiteiten worden bekend gemaakt op onze website, sociale media en op het bord bij de kantine.

 

  1. De andere dieren

Op HCDLL lopen niet alleen paarden en pony’s maar ook andere dieren. Deze vinden het meestal leuk om even geaaid en geknuffeld te worden maar laat ze ook met rust als zij hier een keertje geen zin in hebben.

 

  1. Toeschouwers

Tijdens de lessen en wedstrijden zijn toeschouwers van harte welkom! Zij mogen zich echter niet bemoeien met de lessen of wedstrijden en/of de bak betreden. Er wordt van hen verwacht dat ze zich rustig en respectvol gedragen. Bij de paardencoachsessies zijn toeschouwers expliciet niet welkom, dit i.v.m. de privacy van de cliënt.

 

  1. Roken alcohol/-drugsgebruik

Het is niet toegestaan om te roken in de stallen en de kantine. Wij willen de rokers verzoeken niet te roken in het bijzijn van kinderen en alleen buiten te roken. Ruiters mogen niet op het paard roken, alcohol nuttigen of voor het rijden alcohol gedronken hebben of drugs gebruiken.

 

  1. Respect voor elkaar

Iedereen van jong tot oud en van beginner tot vergevorderd is bij ons van harte welkom.  Ook rijden er mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking bij ons. Wij behandelen iedereen met respect en proberen elkaar te helpen als dit nodig is en wij verwachten dit ook van anderen.

 

  1. Publiceren van beeldmateriaal

Het kan zijn dat er video’s en foto’s gemaakt worden welke gepubliceerd worden op onze (sociale) media. Vanwege de privacywet zullen wij bij kinderen onder de 18 jaar altijd toestemming vragen voor publicatie. Wil je als volwassenen liever niet verschijnen op ons beeldmateriaal geef dit dan aan.

Ook aan de ouders/verzorgers/ familieleden etc. het verzoek altijd te overleggen voordat er beeldmateriaal van andere kinderen online gezet wordt op welke vorm van sociale media ook. HCDLL is echter niet verantwoordelijk mochten zij wel beeldmateriaal online plaatsen maar wij proberen dit wel te voorkomen.

 

  1. Facturatie

Lessen op HCDLL gaat via leskaarten van tien lessen. Als uw kaart bijna vol is ontvangt u van ons per mail een factuur. Wij verzoeken u deze binnen 14 dagen te betalen. Mocht u deze niet tijdig voldoen kunnen wij helaas de volgende les niet door laten gaan. Kunt u, om welke reden dan ook, de factuur niet direct betalen verzoeken wij u dit zo snel mogelijk te laten weten via info@hcdelangelinschoten.nl.

 

  1. Proeflessen

Er kan per persoon 1 proefles gereden worden. Deze wordt ingepland bij Liza en kan alleen op afspraak gereden worden. Wanneer er is deelgenomen aan een proefles en een volgende les is afgesproken wordt er een verbinding aangegaan met HCDLL. Hiermee is er dus een betalingsverplichting voor een volledige kaart.

 

  1. Opzegging

Opzeggen kan alleen schriftelijk gedaan worden door te mailen naar info@hcdelangelinschoten.nl . Vermeld daarbij ook om wie het gaat als er meerdere leden van het gezin lid zijn. Een opzegging kan alleen gedaan worden als deze gedaan wordt voordat de factuur van de nieuwe kaart verstuurd wordt. De kaart kan niet worden doorgegeven aan derden en tussentijds stoppen betekend verlies van kaart en geld

 

  1. Meld gezondheidsklachten

Heeft u bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat de instructie hiervan op de hoogte is of eventueel uw lesgenoten zodat zij u direct de juiste zorg kunnen bieden mocht dit nodig zijn.

 

  1. Wat te doen in een noodsituatie?

Mocht er zich een acute noodsituatie zich voordoen volg dan de instructies op het calamiteitenplan en meld u zich bij Liza.

Is Liza niet aanwezig of een andere instructie en is er een noodsituatie bel 112.

 

  1. Contact opnemen

Wil je iets bespreken met Liza plan hier dan a.u.b. een afspraak voor in of stuur een mail (info@hcdelangelinschoten.nl) als dit mogelijk is. Wij verzoeken dringend om dit niet tijdens lestijd te doen omdat dit ook van de tijd afgaat van de lesgenoten.

 

  1. Wie voor wat?

Om verwarring te voorkomen hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de aanspreekpunten. Allen zijn te bereiken via info@hcdelangelinschoten.nl. Zet dan het onderwerp a.u.b. in de aanhef. Wij zullen dan zo snel mogelijk reageren.

 

Indeling lessen: Liza Janmaat

Administratie: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel

Indeling instructie: Liza Janmaat

Paarden/ pony’s: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel

Ponykampen: Liza Janmaat, Kayleigh Veerman, 

Paardencoaching: Sanne van Minderhout

Springlessen: Liza Janmaat 

Carrouselgroep: Liza Janmaat

Activiteiten gehandicapten: Liza Janmaat, Dominique Knuijt

Wedstrijden: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel, Liselotte Trijssenaar

Wedstrijdsecretariaat: Liza Janmaat, Liselotte Trijssenaar

Speciale activiteiten: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel

Media: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel, Dominique Knuijt

Sponsoractiviteiten: Liza Janmaat, Ellen van den Heuvel, Sanne van Minderhout, Dominique Knuijt

Sluit Menu